Detailed Information on Publication Record
KORBELÁŘOVÁ, Irena. Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví (Methodology of identification and documentation of culinary heritage). 2022. |
Other formats:
BibTeX
LaTeX
RIS
|
Basic information | |
---|---|
Original name | Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví |
Name in Czech | Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví |
Name (in English) | Methodology of identification and documentation of culinary heritage |
Authors | KORBELÁŘOVÁ, Irena. |
Edition | 2022. |
Other information | |
---|---|
Original language | Czech |
Type of outcome | Cert., accred., approved methodology, spec. maps, medical, hist. methods |
Country of publisher | Czech Republic |
Confidentiality degree | is not subject to a state or trade secret |
WWW | URL URL URL URL |
Organization | Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository |
Keywords (in Czech) | Dějiny; stravování; kulinární kultura; kulinární dědictví; identifikace; dokumentace; prezentace; české země; Slezsko |
Keywords in English | History; diet; culinary culture; culinary heritage; identification; documentation; presentation; Czech Lands; Silesia |
Technical parameters | Textový výstup s přílohami |
Links | DG18P02OVV067, research and development project. |
Changed by | Changed by: Bc. Ivana Glabazňová, učo 2368. Changed: 4/1/2023 03:35. |
Abstract |
---|
Cílem metodiky je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi. |
Abstract (in English) |
---|
Using an interdisciplinary approach and information sources, the aim of the methodology is to offer key procedures and methods leading to the identification and verification of dishes and drinks in terms of their culinary culture values as a part of everyday life and identity of social entities of the relevant regions. The methodology proposes the structure of the culinary heritage while taking into account general views on cultural heritage and the extent of its recognisable values as well as the state of preservation and documentation of particular elements of diet. It provides guidance on the documentation of culinary heritage in terms of the research process as well as the outputs of professional activities. It also submits model reference records that can be used in professional practice. |