KORBELÁŘOVÁ, Irena. Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Název česky Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Název anglicky Methodology of identification and documentation of culinary heritage
Autoři KORBELÁŘOVÁ, Irena.
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Cert., akred., schvál. metodiky, specializované mapy, léčebné, památkové postupy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL URL URL
Organizace Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repozitář
Klíčová slova česky Dějiny; stravování; kulinární kultura; kulinární dědictví; identifikace; dokumentace; prezentace; české země; Slezsko
Klíčová slova anglicky History; diet; culinary culture; culinary heritage; identification; documentation; presentation; Czech Lands; Silesia
Technické parametry Textový výstup s přílohami
Návaznosti DG18P02OVV067, projekt VaV.
Změnil Změnila: Bc. Ivana Glabazňová, učo 2368. Změněno: 4. 1. 2023 03:35.
Anotace
Cílem metodiky je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi.
Anotace anglicky
Using an interdisciplinary approach and information sources, the aim of the methodology is to offer key procedures and methods leading to the identification and verification of dishes and drinks in terms of their culinary culture values as a part of everyday life and identity of social entities of the relevant regions. The methodology proposes the structure of the culinary heritage while taking into account general views on cultural heritage and the extent of its recognisable values as well as the state of preservation and documentation of particular elements of diet. It provides guidance on the documentation of culinary heritage in terms of the research process as well as the outputs of professional activities. It also submits model reference records that can be used in professional practice.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
Korbelarova_Metodika_identifikace_a_dokumentace_kulinarniho_dedictvi_ISSU.pdf Licence Creative Commons  Verze souboru 16. 12. 2022

Vlastnosti

Název
Korbelarova_Metodika_identifikace_a_dokumentace_kulinarniho_dedictvi_ISSU.pdf
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/53169/1419019/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/53169/1419019/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/53169/1419019/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/53169/1419019/?info
Vloženo
Pá 16. 12. 2022 04:11

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba RNDr. Ivo Wandrol, Ph.D., uco 17109
  • osoba Bc. Ivana Glabazňová, uco 2368
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 27. 9. 2024 00:12