BERAN SLÁDKAYOVÁ, Michaela a Jana NEUSAROVÁ. Modely občianskeho vzdelávania dospelých. Prvé. Banská Bystrica: Belianum, 2021, 130 s. ISBN 978-80-557-1906-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Modely občianskeho vzdelávania dospelých
Název česky Modely občanského vzdělávání dospělých
Název anglicky Models of citizenship education of adults
Autoři BERAN SLÁDKAYOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant) a Jana NEUSAROVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Prvé. Banská Bystrica, 130 s. 2021.
Nakladatel Belianum
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/46358978:_____/21:00000212
Organizace Celoškolská pracoviště (studium mimo fakulty) – Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
ISBN 978-80-557-1906-1
Klíčová slova česky občanské vzdělávání dospělých;evropské země;modely občanského vzdělávání, vzdělávání dospělých
Klíčová slova anglicky adult education;citizenship education of adults;european countries;models of citizenship education
Štítky Monografie
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Neusarová, Ph.D., učo 2422. Změněno: 30. 4. 2022 11:33.
Anotace
Cieľom monografie je oboznámiť sa s charakteristikou občianskeho vzdelávania dospelých, s jeho modelmi vo vybraných krajinách Európy, jeho zastúpenie v andragogike a predložiť systematický výklad popisovanej problematiky na základe sekundárnej analýzy dát vo vzťahu k problematike s prihliadnutím k aktuálnym vzdelávacím a spoločenským trendom. Monografia je rozdelená na 3 základné kapitoly. Prvá kapitola oboznamuje s občianskym vzdelávaním a jeho ukotvením v systéme vzdelávania dospelých, resp. v andragogike. Druhá kapitola približuje kurikulum občianskeho vzdelávania dospelých, predovšetkým jeho charakteristiku a kurikulárne aspekty. Tretia, záverečná kapitola je jadrom monografie. Oboznamuje s modelmi občianskeho vzdelávania dospelých vo vybraných krajinách Európy, obzvlášť na Slovensku a v Česku, ďalej popisuje inštitucionálne zabezpečenie občianskeho vzdelávania dospelých v Nemecku, Rakúsku, v Poľsku, Veľkej Británii, Francúzsku a Slovinsku. V závere popisujeme občianske vzdelávanie dospelých vo vybraných škandinávskych krajinách.
Anotace česky
Cílem monografie je seznámit s charakteristikou občanského vzdělávání dospělých, jeho modely ve vybraných zemích Evropy jeho zastoupení v andragogice a předložit systematický výklad popisované problematiky na základě sekundární analýzy dat ve vztahu k tématu a s přihlédnutím k aktuálním vzdělávacím a společenským trendům. Monografie je rozdělena na 3 kapitoly. První kapitola seznamuje s občanským vzděláváním a jeho ukotvením v systému vzdělávání dospělých, resp. v andragogice. Druhá kapitola přibližuje kurikulum občanského vzdělávání dospělých, především jeho charakteristiku a kurikulárními aspekty. Třetí, závěrečná, kapitola je jádrem monografie. Seznamuje s modely občanského vzdělávání dospělých ve vybraných zemích Evropy, zejména na Slovensku a v Česku, dále popisuje institucionální zajištění občanského vzdělávání dospělých v Německu, Rakousku, v Polsku, Velké Británii, Francii a Slovinsku. Na závěr popisujeme občanské vzdělávání dospělých ve vybraných skandinávských zemích.
Anotace anglicky
The aim of the monograph is to get acquainted with the characteristics of citizenship education of adults, its models in selected European countries, its representation in andragogy and present a systematic interpretation of the described issues based on secondary analysis of data in relation to the topic and taking into account current educational and social trends. The monograph is divided into 3 chapters. The first chapter introduces citizenship education and its anchoring in the system of adult education, respectively in andragogy. The second chapter introduces the curriculum of civic adult education, especially its characteristics and curricular aspects. The third, final, chapter is the core of the monograph. It introduces the models of citizenship education of adults in selected European countries, especially in Slovakia and the Czech Republic, and describes the institutional provision of citizenship education of adults in Germany, Austria, Poland, Great Britain, France and Slovenia. Finally, we describe citizenship education of adults in selected Scandinavian countries.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 4. 5. 2024 17:06