CHAMRÁTHOVÁ, Anna. Přímý vliv veřejného ochránce práv na rozhodovací činnost Ústavního soudu v oblasti ochrany životního prostředí. České právo životního prostředí : časopis České společnosti pro právo životního prostředí (stav: čeká na publikaci). Praha: Česká společnost pro právo životního prostředí, 2019, roč. 2019, č. 51, s. 83-92. ISSN 1213-5542.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Přímý vliv veřejného ochránce práv na rozhodovací činnost Ústavního soudu v oblasti ochrany životního prostředí
Název anglicky Direct Influence of the Public Defender of Rights on the Decision-Making of the Constitutional Court in the Area of the Protection of the Environment
Autoři CHAMRÁTHOVÁ, Anna (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání České právo životního prostředí : časopis České společnosti pro právo životního prostředí (stav: čeká na publikaci). Praha, Česká společnost pro právo životního prostředí, 2019, 1213-5542.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/19:00110261
Organizace Právnická fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova česky veřejný ochránce práv; životní prostředí; Ústavní soud
Klíčová slova anglicky Public Defender of Rights; environment; Constitutional Court
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 8. 9. 2020 20:07.
Anotace
Článek se zabývá způsoby, kterými je veřejný ochránce práv schopen přímo ovlivnit rozhodovací činnost Ústavního soudu v oblasti ochrany životního prostředí. Napřed obecně popisuje konkrétní oprávnění ochránce vůči Ústavnímu soudu, které mu zákon o Ústavním soudu přiznává, a stručně je analyzuje. Jedná se především o jeho možnost vystupovat jako amicus curiae, podat návrh na zrušení právního předpisu jiného než zákona nebo jeho části a stát se účastníkem řízení o zrušení jakéhokoli právního předpisu. V další části článek popisuje konkrétní případy, kdy ochránce svůj přímý vliv na rozhodování Ústavního soudu ohledně otázek ochrany životního prostředí uplatnil. Napřed se zabývá řízeními o ústavní stížnosti, kde možný vliv ochránce v praxi zůstává se stadiu potenciality, a poté pojednává o řízeních o zrušení právního předpisu nebo jeho části. V této části článek rozebírá osm konkrétních případů, kdy ochránce svůj přímý vliv v praxi uplatnil. Je popsáno, jaký způsob přímého vlivu byly uplatněny a jakých otázek se případy týkaly, přičemž je seznatelné, že ochránce se zaměřil spíše na pravomoc územních samosprávných celků vydávat obecně závazné vyhlášky, jejichž obsah se týká životního prostředí, než přímo na ochranu životního prostředí. V závěru se článek zabývá tím, jak může člen veřejnosti iniciovat uplatnění způsobů přímého vlivu ochránce.
Anotace anglicky
The paper deals with the means which the Public Defender of Rights has to influence the decision-making of the Constitutional Court in the area of protection of the environment. First, it describes the competencies the Public Defender of Rights has under the Constitutional Court Act and analyses it. They are their possibility to become so-called amicus curiae, the right to file a motion demanding certain types of law regulation to become void or the right to participate in the proceeding concerned with the annulment of any type of law regulation. In the next part, the paper describes specific cases when the Public Defender of Rights used their direct influence in the are of the protection of the environment. First, it deals with the individual complaints, when the direct influence of the Public Defender of Rights remains a possibility. Then it describes eight cases of the annulment proceedings when the Public Defender of Rights used their influence, the ways of the influence and the areas the proceedings were concerned with. It can be seen the Public Defender of Rights was more concerned with the authorization of local municipalities to issue a law regulation on the environment problem than with the environment itself. The paper concludes with the analysis of how can a member of public initiate the use of means of the influence of the Public Defender of Rights.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
cislo_51.pdf   Verze souboru 15. 8. 2020

Vlastnosti

Název
cislo_51.pdf
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/38770/872332/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/38770/872332/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/38770/872332/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/38770/872332/?info
Vloženo
So 15. 8. 2020 05:31

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • osoba RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • osoba Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 17. 5. 2024 05:21