CHALUPA, Radim. Vznik vyplňovacího oprávnění. Obchodní právo. Praha: První archivní a spisovenská s.r.o., 2019, roč. 28, č. 1, s. 29-40. ISSN 1210-8278.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vznik vyplňovacího oprávnění
Název česky Vznik vyplňovacího oprávnění
Název anglicky Establishment of the right to complete a blank bill of exchange
Autoři CHALUPA, Radim (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Obchodní právo, Praha, První archivní a spisovenská s.r.o. 2019, 1210-8278.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14220/19:00109479
Organizace Právnická fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova česky směnka; blankosměnka; právo vyplnit blankosměnku
Klíčová slova anglicky bill of exchange; blank bill of exchange; right to complete a blank bill of exchange
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 8. 9. 2020 00:20.
Anotace
Směnečné právo vykazuje celou řadu specifik. Mezi tyto zvláštnosti patří i možnost emitovat blankosměnky - neúplné směnky, které lze následně dotvářet doplněním chybějícího textu. Jedním z esenciálních předpokladů emise blankosměnky je udělení oprávnění vyplnit uvedený zárodek směnky (blankosměnku) na směnku úplnou. Autor se v článku zabývá problematikou vzniku oprávnění vyplnit blankosměnku (vyplňovacího oprávnění). Článek je zaměřen na vyjasnění otázky, jakým právním jednáním vyplňovací oprávnění vzniká, jaký je obsah a jaká je forma takového právního jednání, jakož i kdo se na uvedeném jednání podílí, a jaký má uvedené jednání vztah k emisi blankosměnky. Poměrně výrazným subtématem úvahy o vzniku vyplňovacího práva je problematika kumulace vyplňovacího oprávnění. Vyplňovací oprávnění vzniká smlouvou o udělení vyplňovacího práva. Tato smlouva může být uzavřena výslovně (písemně i ústně), vyplňovací oprávnění však může být uděleno i konkludentně. Autor v článku přichází s myšlenkou, že na vzniku vyplňovacího práva se mohou podílet dvě smlouvy – smlouva o udělení vyplňovacího práva, kterou je vyplňovací oprávnění udělováno, a smlouva o vyplnění blankosměnky, kterou je kontrahován obsah vyplňovacího práva. Autor v článku vyjasňuje možný počet oprávnění, jež mohou vzniknout k vyplnění jedné blankosměnky, když dovozuje, že k vyplnění jedné blankosměnky může vzniknout, a poměrně často i vzniká, několik vyplňovacích oprávnění.
Anotace anglicky
Law for bills of exchange has a number of specifics. Among these, a right to issue a blank bill of exchange – a non-complete bill of exchange which can be completed by adding the missing text. One of the essential preconditions of the issue of a blank bill of exchange is a grant of a right to complete the “fetus” of a bill of exchange (a blank bill of exchange). The author deals with the issue of the establishment of the right to complete a blank bill of exchange. The paper focuses on the clarification of the question of what is the nature of a legal act that establish the right to complete a blank bill of exchange, what is its content and its form, and also who are the actors participating on it and what is the connection between the legal act and the issue of a blank bill of exchange. A rather significant subthesis of reasoning on the establishment of the right to complete a blank bill of exchange is the issue of the cumulation of the rights to complete a blank bill of exchange. The right to complete a blank bill of exchange is established by an agreement (contract) for a grant of a right to complete a blank bill of exchange. This agreement can be concluded explicit (in writing or orally), a right to complete a blank bill of exchange can be also granted implicitly. The author comes up with an idea that an establishment of the right to complete a blank bill of exchange may be subject to two agreements – an agreement on the grant of the right to complete a blank bill of exchange (the right is granted by this agreement) and an agreement on the completion of a blank bill of exchange (which deals with the content of the right to complete a blank bill of exchange). The author clarifies the issue of the number of rights which can be granted regarding one blank bill of exchange – concludes that several rights to complete one blank bill of exchange can be established.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
000253.pdf   Verze souboru 15. 8. 2020

Vlastnosti

Název
000253.pdf
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/38662/871547/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/38662/871547/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/38662/871547/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/38662/871547/?info
Vloženo
So 15. 8. 2020 04:13

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • osoba RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • osoba Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 17. 5. 2024 04:01