FRISCHMANN, Petr a Jan ŽUFAN. Personalistika ve službách. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer ČR, 2017, 217 s. ISBN 978-80-7552-714-1.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Personalistika ve službách
Název anglicky Human resources management in service organizations and enterprises
Autoři FRISCHMANN, Petr (203 Česká republika) a Jan ŽUFAN (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 217 s. 2017.
Nakladatel Wolters Kluwer ČR
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/46358978:_____/17:00000006
Organizace Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
ISBN 978-80-7552-714-1
Klíčová slova česky personální řízení, pracovní právo, corporte government, odměňování pracovníků, služby, hospitality
Klíčová slova anglicky personal management; labor-law; corporate government; rewards/benefits; services; hospitality
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: RNDr. Jan Žufan, Ph.D., MBA, učo 1076. Změněno: 25. 4. 2018 11:25.
Anotace
Publikace Personalistika ve službách se zaměřuje především na problematiku formování personálu organizace, pracovněprávní vztahy a motivaci a odměňování zaměstnanců v podnicích služeb, zejména v hospitality. Specifickou kapitolou je problematika řešení souběhu funkcí statutárních orgánů a výkonného managementu, která je pro tyto podniky organizované často jako společnosti s ručením omezeným specifická. Autoři vycházejí z vlastních výzkumů a šetření, na jejichž základě charakterizují úroveň zajišťování personálních činností v malých, středních a velkých organizacích a jejich zabezpečení odborným personálem, tj. zaměstnanci vykonávajícími role personálních manažerů a specialistů recruitmentu, rozvoje lidských zdrojů atd. Dalším zdrojem poznatků pro závěry formulované v knize je judikatura, zejména pak rozsudky Nejvyššího soudu České republiky, v oblasti pracovního práva a „corporate government“, tedy vlastnické správy podniků. Za nejvýznamnější závěry publikace lze považovat potvrzení skutečnosti, že ačkoliv právě v oblasti služeb je naprosto klíčová role kvalifikovaného a motivovaného personálu, není zajištění personálního řízení obvykle na potřebné úrovni. Příčinou je především skutečnost, že v oblasti hospitality převažují malé a střední podniky a ty, s ohledem na počty zaměstnanců, z ekonomických důvodů nezaměstnávají potřebný počet specialistů schopných kvalifikovaně vyhledávat, vybírat, hodnotit, vzdělávat a motivovat personál. Manažeři těchto podniků se zároveň zaměřují spíše na „odbornou“ problematiku, ve které jsou kvalifikováni, a práci se zaměstnanci berou spíše jako přívažek.
Anotace anglicky
Human resources management in service organizations and enterprises specializes in issues of staff organization, labor law and motivation systems in services, e.g. hospitality. There’s a special chapter on a very specific issue of how to deal with confluence of statutory duties and executive management when it’s quite common for a hospitality establishment to be operated as a limited liability company (Ltd. / Inc.). The authors have carried researches into staffing e.g. personal managers/HR or recruitment specialists within small, midsize and big establishments. The results of afore mentioned researches serve as a fundamental example of staffing quality. To deepen the knowledge they’ve also searched into judicature e.g. the Supreme Court judgements in the field of labor law and ”corporate government” which in reality means the ownership of establishments. Despite the fact that employing trained and motivated staff plays a key role in hospitality the results published in the book show otherwise. There’s quality lacking due to number of small and midsize establishments which don’t employ required number of trained HR specialists regarding economical side. In general, the HR matters are tended by managers who are fully qualified in theirs field of knowledge which means them lacking interest in further work load.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 26. 4. 2024 21:58