BENEŠ, Milan. Funkcionální výchova nebo socializace - modely funkcionální výchovy a jejich problematika. Andragogická revue. Praha: UJAK, 2016, roč. VIII,, č. 1, s. 5-16. ISSN 1804-1698.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Funkcionální výchova nebo socializace - modely funkcionální výchovy a jejich problematika
Název česky Funkcionální výchova nebo socializace – modely funkcionální výchovy a jejich problematika
Název anglicky Functional education or socialization - models of functional education and issues surrounding them
Autoři BENEŠ, Milan (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Andragogická revue, Praha, UJAK, 2016, 1804-1698.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/46358978:_____/16:00000003
Organizace Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
Klíčová slova česky Andragogika; funkcionální výchova; intencionální výchova; pedagogika; pedagogizace prostředí; sebevýchova; socializace; společenství; společnost; vědy o výchově
Klíčová slova anglicky Andragogy; functional education; intentional education; pedagogy; pedagogization; self-education; socialization; community; association; science of education
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Milan Beneš, učo 1110. Změněno: 28. 10. 2018 12:45.
Anotace
Výchova je obvykla chápána jako cílevědomá a záměrná činnost, která je odkázaná na vychovatele. Existují ovšem i širší pojetí výchovy (lépe řečeno edukace, tedy výchovy a vzdělávání), zahrnující i neúmyslné působení jednotlivců, skupin a okolí na osobnost vychovávaného. Zde nastává pro pedagogiku a andragogiku jeden závažný problém. Přestává existovat jasná hranice mezi výchovou a socializací. Tím se stírá i rozlišení pedagogiky a andragogiky od sociologie, sociální psychologie, psychologie, kulturní a sociální antropologie a dalších sociálních a humanitních věd. Tento příspěvek má představit některá vymezení a modely funkcionální výchovy a s nimi spojené problémy.
Anotace anglicky
Education is usually considered as an intentional and goal oriented activity on behalf of the educator. However there are broader concepts of education (of rearing and teaching) taking into consideration also unintentional impact of individuals, groups and the surroundings on the personality of the learner. This sets a serious problem for pedagogy and andragogy because we lose the clear threshold between education and socialization. This also complicates distinguishing between pedagogy, andragogy, sociology, social psychology, psychology, cultural and social anthropology and other social and humanistic sciences. The objective of this thesis is to present some specifics and models of functional education and various issues connected with it.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 5. 5. 2024 15:49