KORBELÁŘOVÁ, Irena. Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví (Methodology of identification and documentation of culinary heritage). 2022.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Name in Czech Metodika identifikace a dokumentace kulinárního dědictví
Name (in English) Methodology of identification and documentation of culinary heritage
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena.
Edition 2022.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Cert., accred., approved methodology, spec. maps, medical, hist. methods
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL URL URL URL
Organization Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository
Keywords (in Czech) Dějiny; stravování; kulinární kultura; kulinární dědictví; identifikace; dokumentace; prezentace; české země; Slezsko
Keywords in English History; diet; culinary culture; culinary heritage; identification; documentation; presentation; Czech Lands; Silesia
Technical parameters Textový výstup s přílohami
Links DG18P02OVV067, research and development project.
Changed by Changed by: Bc. Ivana Glabazňová, učo 2368. Changed: 4/1/2023 03:35.
Abstract
Cílem metodiky je nabídnout s využitím mezioborového přístupu a informačních zdrojů stěžejní postupy a metody vedoucí k identifikaci a verifikaci pokrmů a nápojů ve smyslu hodnot kulinární kultury jako součásti každodennosti a identity sociálních entit příslušných území. Navrhuje strukturu kulinárního dědictví, přičemž zohledňuje obecné názory na kulturní dědictví a míru jeho rozpoznatelných hodnot a na stav dochování a dokladování prvků stravování. Poskytuje návody na dokumentaci kulinárního dědictví ve smyslu výzkumného procesu i výstupů z odborných aktivit; předkládá vzorové evidenční záznamy, využitelné v odborné praxi.
Abstract (in English)
Using an interdisciplinary approach and information sources, the aim of the methodology is to offer key procedures and methods leading to the identification and verification of dishes and drinks in terms of their culinary culture values as a part of everyday life and identity of social entities of the relevant regions. The methodology proposes the structure of the culinary heritage while taking into account general views on cultural heritage and the extent of its recognisable values as well as the state of preservation and documentation of particular elements of diet. It provides guidance on the documentation of culinary heritage in terms of the research process as well as the outputs of professional activities. It also submits model reference records that can be used in professional practice.
Type Name Uploaded/Created by Uploaded/Created Rights
Korbelarova_Metodika_identifikace_a_dokumentace_kulinarniho_dedictvi_ISSU.pdf Licence Creative Commons  File version 16/12/2022

Properties

Name
Korbelarova_Metodika_identifikace_a_dokumentace_kulinarniho_dedictvi_ISSU.pdf
Address within IS
https://repozitar.cz/auth/repo/53169/1419019/
Address for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/53169/1419019/
Address within Manager
https://repozitar.cz/auth/repo/53169/1419019/?info
Address within Manager for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/53169/1419019/?info
Uploaded/Created
Fri 16/12/2022 04:11

Rights

Right to read
  • anyone on the Internet
Right to upload
 
Right to administer:
  • a concrete person RNDr. Ivo Wandrol, Ph.D., uco 17109
  • a concrete person Bc. Ivana Glabazňová, uco 2368
Attributes
 
Print
Add to clipboard Displayed: 27/9/2024 15:30