DRAŠAR, Martin, Ádám RUMAN, Adam SKRÁŠEK a Matúš GALBA. CEP-Server: Software pro vyhodnocování a dotazování komplexních událostí v doméně ITOA. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název CEP-Server: Software pro vyhodnocování a dotazování komplexních událostí v doméně ITOA
Název anglicky CEP-Server: Software for evaluation and querying of complex events in the ITOA domain
Autoři DRAŠAR, Martin (203 Česká republika, garant, domácí), Ádám RUMAN (703 Slovensko, domácí), Adam SKRÁŠEK (203 Česká republika, domácí) a Matúš GALBA (703 Slovensko, domácí).
Vydání 2019.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Software
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14610/19:00108413
Organizace Ústav výpočetní techniky – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova česky cep;zpracování komplexních událostí;t-rex;tesla;ITOA
Klíčová slova anglicky cep;complex event processing;t-rex;tesla;ITOA
Technické parametry Cílem software pro vyhodnocování a dotazování komplexních událostí v doméně ITOA (dále jen CEP-Server) je korelace událostí z různých zdrojů a hledání prvotní příčiny daných událostí. Tento software vychází z nástroje na zpracování komplexních událostí T-Rex, výrazně však upravuje jeho funkcionalitu a vyjadřovací schopnosti jazyka na definici událostí, aby byl snáze použitelný pro doménu ITOA a obecně pro doménu kyberbezpečnosti. Hlavním přínosem pro uživatele je možnost snadno definovat zájmové chování, které je identifikováno v proudu vstupních událostí a vysoká rychlost analýz spojená s malými nároky na výkon HW. Software je primárně distribuován mezi týmy zabývající se analýzou chování zařízení v síti, ale je možné ho využít, kdekoliv, kde infrastruktura poskytuje strukturované informace o svém chování. Kontaktní osoba: RNDr. Martin Drašar, Ph.D., Ústav výpočetní techniky, Masarykova Univerzita, Botanická 68a, e-mail: drasar@ics.muni.cz, tel: +420 549 49 3295.
Návaznosti TH02010185, projekt VaV.
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 15. 8. 2020 09:12.
Anotace
Cílem software pro vyhodnocování a dotazování komplexních událostí v doméně ITOA (dále jen CEP-Server) je korelace událostí z různých zdrojů a hledání prvotní příčiny daných událostí. Software přijímá prostřednictvím RabbitMQ zprávy s definicemi pravidel komplexních událostí psaných v jazyce TESLA a také jednotlivé vstupní události, jež následně koreluje a identifikuje v nich požadované komplexní události. Identifikované komplexní události posílá prostřednictvím RabbitMQ k nastaveným konzumentům. Tento software vychází z nástroje na zpracování komplexních událostí T-Rex, výrazně však upravuje jeho funkcionalitu a vyjadřovací schopnosti jazyka TESLA, aby byl snáze použitelný pro doménu ITOA a obecně pro doménu kyberbezpečnosti. Sytém má malé nároky na výkon a množství paměti, při zachování vysoké rychlosti zpracování událostí.
Anotace anglicky
The aim of the software for evaluation and querying of complex events in the ITOA domain (CEP-Server) is a correlation of events from various sources and identification of the root cause of events. The software uses RabbitMQ to accept messages with rule definitions written in the TESLA language and with simple input events, which are then correlated to identify complex events. These identified events are then sent via RabbitMQ back to set consumers. This software is built upon T-Rex, a complex event processing engine. The functionality of the original engine as well as the TESLA language was considerably extended to enable wider applicability in the ITOA and cybersecurity domain. The system has a low processing and memory requirements, while offering high speed of event processing.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
cep-server.tar.gz Licence 15. 8. 2020

Vlastnosti

Název
cep-server.tar.gz
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/39037/874142/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/39037/874142/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/39037/874142/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/39037/874142/?info
Vloženo
So 15. 8. 2020 09:12

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • osoba RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • osoba Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 20. 4. 2024 05:56