NEUSAROVÁ, Jana. Zájmové a občanské vzdělávání. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha. 76 s. ISBN 978-80-7452-143-0. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Zájmové a občanské vzdělávání
Název česky Zájmové a občanské vzdělávání
Název anglicky Leisure-based and Citizenship education
Autoři NEUSAROVÁ, Jana.
Vydání Praha, 76 s. 2019.
Nakladatel Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učebnice
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizace Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
ISBN 978-80-7452-143-0
Klíčová slova česky zájmové vzdělávání; občanské vzdělávání; neformální vzdělávání; celoživotní učení; všeživotní učení; měkké dovednosti
Klíčová slova anglicky Leisure-based education; Citizenship education; Non-formal education; Lifelong learning; Lifewide learning; soft skills
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Neusarová, Ph.D., učo 2422. Změněno: 20. 3. 2020 10:47.
Anotace
V posledních letech se hovoří o atraktivním a dynamicky se vyvíjejícím oboru vzdělávání dospělých, ovšem většina populace má zpravidla na mysli profesní vzdělávání, které je spojeno s pracovním prostředím a ekonomickým profitem a je také díky tomu ve většinovém zájmu veřejnosti. Jaký význam má však zájmové vzdělávání dospělých? Jak je charakterizováno občanské vzdělávání v ČR a ve světě? K čemu je občanské vzdělávání užitečné? Odpovědi na tyto a další otázky lze nalézt v tomto materiálu, který je výsledkem analýzy současné dostupné literatury k tématu včetně příspěvků českých i zahraničních autorů zabývajících se tímto tématem, ze sborníků tuzemských konferencí, analýz dokumentů specializovaných organizací včetně evropských institucí, vybraných právních předpisů, relevantních internetových zdrojů, ovšem v mezioborovém pojetí zkoumá i další souvislosti zájmového a občanského vzdělávání se zaměřením na růst osobnosti a popisuje význam těchto subsystémů vzdělávání dospělých a učení pro jedince i společnost.
Anotace anglicky
In last years it is speaking about attractive and dynamically growing in field of knowledge – Adult education, but the most of population intends Professional education which is connected with working environment and economic profit and it is also in major interest of public. But what is the Leisure-based education importance? How is Citizenship education characterized in the Czech Republic? For what is Citizenship education useful? The answers to these and other questions it is possible to find in this material which is a result of contemporary available literature analysis concerning topic including contributions of Czech and international authors who are interested in this topic, proceedings of domestic conferences, analysis of documentation of specialised organisations including European institutions, applicable law and relevant internet sources. However, it is observing in interdisciplinary conception also other contexts of Leisure-based education and Citizenship education with focus on personality growth and it describes importance of these subsystems of Adult education and learning for an individual and also for society.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 29. 3. 2024 17:01