MICHELE, Lukáš, Simona LIPTÁKOVÁ, Alexandra OCÁSKOVÁ, Hana HLOBILOVÁ, Tereza KAŠKOVÁ, Agáta PŘIKRYLOVÁ, Martin VACULÍK a Jakub PROCHÁZKA. Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme. E-psychologie. Olomouc: Českomoravská psychologická společnost, roč. 13, č. 2, s. 1-12. ISSN 1802-8853. 2019.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme
Název anglicky How imagination influences consummation: The more you think about it, the less you eat
Autoři MICHELE, Lukáš (203 Česká republika, domácí), Simona LIPTÁKOVÁ (703 Slovensko, domácí), Alexandra OCÁSKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Hana HLOBILOVÁ (203 Česká republika, domácí), Tereza KAŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Agáta PŘIKRYLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Martin VACULÍK (203 Česká republika, garant, domácí) a Jakub PROCHÁZKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání E-psychologie, Olomouc, Českomoravská psychologická společnost, 2019, 1802-8853.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/19:00110563
Organizace Fakulta sociálních studií – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova česky imaginace; konzumace; habituace; replikace; priming; jídlo
Klíčová slova anglicky imagination; consumption; habituation; replication; priming; food
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 9. 9. 2020 04:25.
Anotace
Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.
Anotace anglicky
Extended English abstract. Introduction. The study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination (first experiment from Morwedge et al., 2010). Method. The sample consisted of 77 Czech university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed (inserting 33 coins into machine and consuming 0 chocolate lentils / inserting 30 coins and consuming 3 lentils / inserting 0 coins and consuming 33 lentils). The design was almost the same as in the replicated study. Compared to the original study, the manipulation check was done and no compensation has been offered to the participants. Results. Only marginal and insignificant effect of imagined consumption on the consecutive real consumption has been found (ANOVA: F(2, 74) = 1,29, p = 0,281, omega-squared = 0,01). The control of satiety and the control of liking of chocolate lentils did not change the result significantly. Therefore, the analysis did not support the result of the original study. However, the analysis also did not have sufficient power to provide evidence against the effect. Conclusion. The effect found in the original study, as well as unsuccessful replication, might be caused by chance. Another replication with higher test power is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
Michele_etal.docx   Verze souboru 15. 8. 2020

Vlastnosti

Název
Michele_etal.docx
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/36250/872652/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/36250/872652/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/36250/872652/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/36250/872652/?info
Vloženo
So 15. 8. 2020 06:07

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • osoba RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • osoba Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 29. 3. 2024 03:22