Další formáty:
BibTeX
LaTeX
RIS
@article{36250, author = {Michele, Lukáš and Liptáková, Simona and Ocásková, Alexandra and Hlobilová, Hana and Kašková, Tereza and Přikrylová, Agáta and Vaculík, Martin and Procházka, Jakub}, article_location = {Olomouc}, article_number = {2}, keywords = {imagination; consumption; habituation; replication; priming; food}, language = {cze}, issn = {1802-8853}, journal = {E-psychologie}, title = {Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme}, url = {https://www.e-psycholog.eu/clanek/340}, volume = {13}, year = {2019} }
TY - JOUR ID - 36250 AU - Michele, Lukáš - Liptáková, Simona - Ocásková, Alexandra - Hlobilová, Hana - Kašková, Tereza - Přikrylová, Agáta - Vaculík, Martin - Procházka, Jakub PY - 2019 TI - Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme JF - E-psychologie VL - 13 IS - 2 SP - 1-12 EP - 1-12 PB - Českomoravská psychologická společnost SN - 1802-8853 KW - imagination KW - consumption KW - habituation KW - replication KW - priming KW - food UR - https://www.e-psycholog.eu/clanek/340 N2 - Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný. ER -
MICHELE, Lukáš, Simona LIPTÁKOVÁ, Alexandra OCÁSKOVÁ, Hana HLOBILOVÁ, Tereza KAŠKOVÁ, Agáta PŘIKRYLOVÁ, Martin VACULÍK a Jakub PROCHÁZKA. Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme. \textit{E-psychologie}. Olomouc: Českomoravská psychologická společnost, 2019, roč.~13, č.~2, s.~1-12. ISSN~1802-8853.
|