MICHELE, Lukáš, Simona LIPTÁKOVÁ, Alexandra OCÁSKOVÁ, Hana HLOBILOVÁ, Tereza KAŠKOVÁ, Agáta PŘIKRYLOVÁ, Martin VACULÍK and Jakub PROCHÁZKA. Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme (How imagination influences consummation: The more you think about it, the less you eat). E-psychologie. Olomouc: Českomoravská psychologická společnost, 2019, vol. 13, No 2, p. 1-12. ISSN 1802-8853.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Imaginace jídla a jeho konzumace : čím více na to myslíme, tím méně toho sníme
Name (in English) How imagination influences consummation: The more you think about it, the less you eat
Authors MICHELE, Lukáš (203 Czech Republic, belonging to the institution), Simona LIPTÁKOVÁ (703 Slovakia, belonging to the institution), Alexandra OCÁSKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Hana HLOBILOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Tereza KAŠKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Agáta PŘIKRYLOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution), Martin VACULÍK (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Jakub PROCHÁZKA (203 Czech Republic, belonging to the institution).
Edition E-psychologie, Olomouc, Českomoravská psychologická společnost, 2019, 1802-8853.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
WWW URL
RIV identification code RIV/00216224:14230/19:00110563
Organization Fakulta sociálních studií – Repository – Repository
Keywords (in Czech) imaginace; konzumace; habituace; replikace; priming; jídlo
Keywords in English imagination; consumption; habituation; replication; priming; food
Changed by Changed by: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Changed: 9/9/2020 04:25.
Abstract
Studie je replikací experimentu, který přinesl podporu pro hypotézu, že lidé představující si konzumaci jídla sní následně méně jídla než lidé, kteří si konzumaci jídla nepředstavovali. Replikace byla provedena na vzorku 77 vysokoškolských studentů, kteří byli náhodně rozděleni do tří skupin podle různých druhů imaginace. V porovnání s replikovanou studií byl pro analýzy použit větší zkoumaný soubor, byla ověřována úspěšnost manipulace s nezávislou proměnnou a zkoumaným osobám za účast ve výzkumu nebyla nabízena žádná odměna. Na rozdíl od replikované studie nebyl zaznamenán statisticky významný vliv druhu imaginace konzumace jídla na jeho pozdější skutečnou konzumaci. Výsledky nepodporují výsledky původního experimentu a ukazují, že původní výsledky mohly být jen důsledkem náhody. Jsou potřeba další replikace, aby bylo zřejmé, zda je efekt imaginace konzumace na zkonzumované množství jídla skutečný.
Abstract (in English)
Extended English abstract. Introduction. The study is a replication of an experiment that has supported a hypothesis that people imagining a consumption of food before its real consumption eat less food than without the prior imagination (first experiment from Morwedge et al., 2010). Method. The sample consisted of 77 Czech university students who were randomly assigned into three groups varying by amount of imagined objects being consumed (inserting 33 coins into machine and consuming 0 chocolate lentils / inserting 30 coins and consuming 3 lentils / inserting 0 coins and consuming 33 lentils). The design was almost the same as in the replicated study. Compared to the original study, the manipulation check was done and no compensation has been offered to the participants. Results. Only marginal and insignificant effect of imagined consumption on the consecutive real consumption has been found (ANOVA: F(2, 74) = 1,29, p = 0,281, omega-squared = 0,01). The control of satiety and the control of liking of chocolate lentils did not change the result significantly. Therefore, the analysis did not support the result of the original study. However, the analysis also did not have sufficient power to provide evidence against the effect. Conclusion. The effect found in the original study, as well as unsuccessful replication, might be caused by chance. Another replication with higher test power is necessary to be able to assess whether the effect of imagination on food consumption is real.
Type Name Uploaded/Created by Uploaded/Created Rights
Michele_etal.docx   File version 15/8/2020

Properties

Name
Michele_etal.docx
Address within IS
https://repozitar.cz/auth/repo/36250/872652/
Address for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/36250/872652/
Address within Manager
https://repozitar.cz/auth/repo/36250/872652/?info
Address within Manager for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/36250/872652/?info
Uploaded/Created
Sat 15/8/2020 06:07

Rights

Right to read
  • anyone on the Internet
Right to upload
 
Right to administer:
  • a concrete person Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • a concrete person RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • a concrete person Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Attributes
 
Print
Add to clipboard Displayed: 10/5/2024 19:24