STUCHLÍK, Stanislav. Únětické pohřebiště v Opavě – Vávrovicích. Památky archeologické. Praha: AV ČR, Archeologický ústav, 2017, roč. 2017, CVIII, s. 39-88. ISSN 0031-0506.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Únětické pohřebiště v Opavě – Vávrovicích
Název česky Únětické pohřebiště v Opavě – Vávrovicích
Název anglicky The Únětice cemetery in Opava-Vávrovice
Autoři STUCHLÍK, Stanislav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Památky archeologické, Praha, AV ČR, Archeologický ústav, 2017, 0031-0506.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60100 6.1 History and Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/47813059:19240/17:A0000120
Organizace Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repozitář
Klíčová slova česky Starší doba bronzová; únětická kultura; nowocerekwiańská skupina; pohřebiště; Horní Slezsko; Vávrovice
Klíčová slova anglicky Early bronze Age; Únětice culture; Nowa Cerekew group; cemetery; Upper Silesia; Opava-Vávrovice
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Petra Kuklová, učo 1844. Změněno: 10. 4. 2018 09:19.
Anotace
V letech 2013-2014 bylo ve Vávrovicích prozkoumáno rozsáhlé polykulturní naleziště, na němž bylo odkryto 707 sídlištních objektů a 44 hrobů, mezi nimiž bylo 13 kostrových hrobů únětické kultury. V české části Horního Slezska jde o teprve o druhou nekropoli ze starší doby bronzové a první únětické kultury. Hroby svou úpravou odpovídají zásadám pohřebního ritu únětické kultury, o čemž svědčí pohřby v rakvích nebo druhotné zásahy do hrobů. Ke zvláštnostem patří ukládání zemřelých na pravém i levém boku, což lze považovat za doklady vlivů z epišňůrového kulturního okruhu. Milodary z pohřebiště představují většinou běžné nálezy únětické kultury, ale objevily se i méně obvyklé artefakty, jako je jehlice s dvojitou kroužkovitou hlavicí nebo bronzový rybářský háček. K výbavě patřila rovněž kolekce více než 50 jantarových korálů, což je podstatně více než se dohromady našlo na všech moravských únětických lokalitách. Na nádobách jsou zřetelné poměrně silné vztahy k únětické keramice v Polsku. Pohřebiště ve Vávrovicích s několika dalšími lokalitami v blízkém okolí a s polskými nalezišti v Horním Slezsku (Jędrychowice, Nowa Cerekev, Pilszcz aj.) vytvářejí jednu výraznou společnou regionální skupinu únětických nalezišť na česko-polském pomezí.
Anotace anglicky
Dutiny the investigation of a vast multicultural site in Opava.Vávrovice 2013-2014, 707 settlement features and 44 graves were excavated,, including 13 Únětice culture inhumation burials. This is the socond cemetery from the Early Bronze Age and the first of the Únětice culture in the Czech part of Upper Silesia. The layout of the graves corresponds to the principles of the Únětice culture Burian rite, as evidence by burials in coffins and secondary interventions in graves. Peculiarities include the deposition of the deceased on thein right side or the left side, which can be regarded as evidence of influences from the spere of the Epi-Corded Ware culture. While grave goods from the cemetery are common Únětice culture finds, less common artefacts also appeared, including a pin with a double ring-shaped head and a bronze fishing hook. Grave goods also included a collection of more than 510 amber Brada, which is considerably more than were found collectively at all of the Moravan Únětice sites. Vessels show relatively strong links to Únětice pottery in Poland. The cemetery in Opava-vávrovice, several other sites in the near vicinity and Polish sites in Upper Silesia (Jędrychowice, nowa Cerekwia, Pilszcz, etc.) form a single distinct and common regional group of Únětice sites in the Czech-Polish borderlands.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 5. 8. 2024 14:22