Přehled o publikaci
2016
The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers
LORENCOVÁ, Alena, Jiří LAMKA, Nikol RESLOVÁ, Lucie ŠKORPÍKOVÁ, Michal SLANÝ et. al.Základní údaje
Originální název
The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers
Autoři
LORENCOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Jiří LAMKA (203 Česká republika), Nikol RESLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lucie ŠKORPÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michal SLANÝ (203 Česká republika)
Vydání
Maso International, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2016, 1805-5281
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
Zoologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00097332
Organizace
Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova anglicky
Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis
Návaznosti
MUNI/A/1362/2016, interní kód Repo.
Změněno: 4. 9. 2020 09:49, RNDr. Daniel Jakubík
Anotace
V originále
Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.