J 2016

The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

LORENCOVÁ, Alena, Jiří LAMKA, Nikol RESLOVÁ, Lucie ŠKORPÍKOVÁ, Michal SLANÝ et. al.

Základní údaje

Originální název

The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

Autoři

LORENCOVÁ, Alena (203 Česká republika, garant), Jiří LAMKA (203 Česká republika), Nikol RESLOVÁ (203 Česká republika, domácí), Lucie ŠKORPÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Michal SLANÝ (203 Česká republika)

Vydání

Maso International, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2016, 1805-5281

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Zoologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00097332

Organizace

Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář

Klíčová slova anglicky

Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis

Návaznosti

MUNI/A/1362/2016, interní kód Repo.
Změněno: 4. 9. 2020 09:49, RNDr. Daniel Jakubík

Anotace

V originále

Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.

Přiložené soubory