DANIHELKA, Jiří a Vojtěch SEDLÁČEK. Kozinec žlábkatý (Astragalus sulcatus) na jižní Moravě. Zprávy České botanické společnosti. Praha: Česká botanická společnost, roč. 52, č. 1, s. 9-17. ISSN 1211-5258. 2017.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kozinec žlábkatý (Astragalus sulcatus) na jižní Moravě
Název anglicky Astragalus sulcatus in southern Moravia, Czech Republic
Autoři DANIHELKA, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Vojtěch SEDLÁČEK (203 Česká republika).
Vydání Zprávy České botanické společnosti, Praha, Česká botanická společnost, 2017, 1211-5258.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor Botanika
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/17:00094925
Organizace Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova anglicky distribution; Fabaceae; introduced species; Leguminosae; phytogeography
Návaznosti GB14-36079G, projekt VaV.
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 4. 9. 2020 11:30.
Anotace
V létě 2016 byla v zářezu železniční trati nad vsí Újezd u Brna na jižní Moravě objevena malá populace kozince žlábkatého, a to nedaleko od jedné ze dvou populací bytele rozprostřeného (Kochia prostrata), které přežívají v České republice. Vzhledem k tomu, že starší zprávy o výskytu tohoto druhu na příslušné lokalitě nebo v jejím okolí chybějí, ačkoli jde o místo dlouhodobě a často navštěvované zájemci o botaniku, jde pravděpodobně o druhotný výskyt. Tuto domněnku podporuje adventivní charakter výskytu kozince žlábkatého ve Vídni a Dolních Rakousích. Údaje z první poloviny 19. století o někdejším výskytu mezi Břeclaví a Valticemi jsou nedoložené a velmi pravděpodobně mylné.
Anotace anglicky
In summer 2016 a small population of Astragalus sulcatus (Fabaceae) was discovered above the northern edge of the village of Újezd u Brna in southern Moravia (south-east Czech Republic) next to one of the two Kochia prostrata populations surviving in this country. We located three luxuriant plants at the site, each with several fl owering stems, growing on the north-facing slope of the railway cut, in tall dense vegetation dominated by Brachypodium pinnatum and Inula salicina. A fourth plant was found at a distance of about 50 m on the edge of the railway. Based on the absence of earlier records from this site, which has been visited by generations of botanists, and on information on records of introduced plants in Vienna and Lower Austria, we assume that the species was accidentally introduced to the site by railway transport. The records of A. sulcatus from the vicinity of Břeclav, found mainly in the floras published by J. Dostál between 1948 and 1989, actually date back to the 1840s when a find from the area between the towns of Valtice and Břeclav was reported by J. C. Schlosser. As no specimens have been found for this and other remarkable records published by this author, we assume that this record was probably an identification mistake.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 28. 3. 2024 15:35