FUJDA, Milan. Situace na hraně: Komplexnost a ambivalence v každodenních situacích jako téma sociologie náboženství bez 'náboženství'. In Sociologie náboženství v post-sekulárním věku. 2013.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Situace na hraně: Komplexnost a ambivalence v každodenních situacích jako téma sociologie náboženství bez 'náboženství'
Authors FUJDA, Milan.
Edition Sociologie náboženství v post-sekulárním věku, 2013.
Other information
Type of outcome Presentations at conferences
Field of Study Sociology, demography
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Organization Filozofická fakulta – Repository – Repository
Changed by Changed by: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Changed: 1/9/2020 19:33.
Abstract
Příspěvek je inspirovaný kvalitativní sociologií v pojetí ANT a etnometodologie. Empiricky vychází z analýzy taneční improvizace, ale jeho cílem je ukázat, že v případě některých podstatných problémů, jež musí řešit tanečníci v průběhu taneční improvizace, se nejedná o specifické problémy tance a improvizace, ale o záležitosti, které jsou typické v každodenním zvládání života. Jsou natolik typické, že existují institucionalizované způsoby, jak se s nimi vyrovnávat. Tyto institucionalizované prostředky jejich zvládání ale fungují spíše jako průvodci ambivalencí a nejistotou, než jako disciplinační nástroje umožňující takové situace předvídat a jasným standardizovaným postupem na ně reagovat, ačkoliv hledání takových postupů je pochopitelně součástí hledání způsobů jejich kontroly. Základní teze příspěvku je, že takové situace umožňují studovat mnoho aspektů toho, čemu jsme byli zvyklí říkat "náboženství". Toto studium ovšem není studiem "náboženství", protože strategie zvládání takových situací typicky vyjadřují kombinace řešení vycházejících z různých oblastí specializace práce a v tom smyslu se jedná o situace na rozmezí. Kombinace strategií různého "expertního původu" je při tom důležitým aspektem jejich zvládání. Přestože tedy některé techniky, jež zde přichází ke slovu, běžně nazýváme "magie", "zbožnost", "modlitba", "věštění" aj., vůbec tu nejde o "náboženství", respektive nejde výhradně o náboženství, ale i zdánlivě s náboženstvím zcela nesouvisející specializované činnosti, třeba vědu. Uvedená hybridnost tak poskytuje jiný úhel pohledu na sociální řád než etablované kategorie a umožňuje tedy tematizovat otázky jinak obtížně viditelné. V tom spočívá jejich sociologický význam.
Type Name Uploaded/Created by Uploaded/Created Rights
CFP-Sociologienabozenstvi-fujda.odt  1/9/2020

Properties

Name
CFP-Sociologienabozenstvi-fujda.odt
Address within IS
https://repozitar.cz/auth/repo/16569/897273/
Address for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/16569/897273/
Address within Manager
https://repozitar.cz/auth/repo/16569/897273/?info
Address within Manager for the users outside IS
https://repozitar.cz/repo/16569/897273/?info
Uploaded/Created
Tue 1/9/2020 19:33

Rights

Right to read
  • anyone on the Internet
Right to upload
 
Right to administer:
  • a concrete person Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • a concrete person RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • a concrete person Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Attributes
 
Print
Add to clipboard Displayed: 28/3/2024 20:41