FUJDA, Milan. Situace na hraně: Komplexnost a ambivalence v každodenních situacích jako téma sociologie náboženství bez 'náboženství'. In Sociologie náboženství v post-sekulárním věku. 2013.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Situace na hraně: Komplexnost a ambivalence v každodenních situacích jako téma sociologie náboženství bez 'náboženství'
Autoři FUJDA, Milan.
Vydání Sociologie náboženství v post-sekulárním věku, 2013.
Další údaje
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor Sociologie, demografie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizace Filozofická fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 1. 9. 2020 19:33.
Anotace
Příspěvek je inspirovaný kvalitativní sociologií v pojetí ANT a etnometodologie. Empiricky vychází z analýzy taneční improvizace, ale jeho cílem je ukázat, že v případě některých podstatných problémů, jež musí řešit tanečníci v průběhu taneční improvizace, se nejedná o specifické problémy tance a improvizace, ale o záležitosti, které jsou typické v každodenním zvládání života. Jsou natolik typické, že existují institucionalizované způsoby, jak se s nimi vyrovnávat. Tyto institucionalizované prostředky jejich zvládání ale fungují spíše jako průvodci ambivalencí a nejistotou, než jako disciplinační nástroje umožňující takové situace předvídat a jasným standardizovaným postupem na ně reagovat, ačkoliv hledání takových postupů je pochopitelně součástí hledání způsobů jejich kontroly. Základní teze příspěvku je, že takové situace umožňují studovat mnoho aspektů toho, čemu jsme byli zvyklí říkat "náboženství". Toto studium ovšem není studiem "náboženství", protože strategie zvládání takových situací typicky vyjadřují kombinace řešení vycházejících z různých oblastí specializace práce a v tom smyslu se jedná o situace na rozmezí. Kombinace strategií různého "expertního původu" je při tom důležitým aspektem jejich zvládání. Přestože tedy některé techniky, jež zde přichází ke slovu, běžně nazýváme "magie", "zbožnost", "modlitba", "věštění" aj., vůbec tu nejde o "náboženství", respektive nejde výhradně o náboženství, ale i zdánlivě s náboženstvím zcela nesouvisející specializované činnosti, třeba vědu. Uvedená hybridnost tak poskytuje jiný úhel pohledu na sociální řád než etablované kategorie a umožňuje tedy tematizovat otázky jinak obtížně viditelné. V tom spočívá jejich sociologický význam.
Typ Název Vložil/a Vloženo Práva
CFP-Sociologienabozenstvi-fujda.odt  1. 9. 2020

Vlastnosti

Název
CFP-Sociologienabozenstvi-fujda.odt
Adresa v ISu
https://repozitar.cz/auth/repo/16569/897273/
Adresa ze světa
https://repozitar.cz/repo/16569/897273/
Adresa do Správce
https://repozitar.cz/auth/repo/16569/897273/?info
Ze světa do Správce
https://repozitar.cz/repo/16569/897273/?info
Vloženo
Út 1. 9. 2020 19:33

Práva

Právo číst
  • kdokoliv v Internetu
Právo vkládat
 
Právo spravovat
  • osoba Mgr. Lucie Vařechová, uco 106253
  • osoba RNDr. Daniel Jakubík, uco 139797
  • osoba Mgr. Jolana Surýnková, uco 220973
Atributy
 
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 28. 3. 2024 21:15