Přehled o publikaci
2025
Some Levels of Plasma Free Fatty Acids and Amino Acids in the Second Trimester Are Linked to Gestational Diabetes and Are Predictive of Persisting Impaired Glucose Tolerance After Delivery
BARTÁKOVÁ, Vendula; Anna PLESKAČOVÁ; Lukáš PÁCAL; Monika SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ; Jindra SMUTNÁ et. al.Základní údaje
Originální název
Some Levels of Plasma Free Fatty Acids and Amino Acids in the Second Trimester Are Linked to Gestational Diabetes and Are Predictive of Persisting Impaired Glucose Tolerance After Delivery
Autoři
BARTÁKOVÁ, Vendula; Anna PLESKAČOVÁ; Lukáš PÁCAL; Monika SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ; Jindra SMUTNÁ; Katarína CHALÁSOVÁ; Veronika ECLEROVÁ; Zdeněk GLATZ; Kateřina KAŇKOVÁ a Josef TOMANDL
Vydání
JOURNAL OF CLINICAL MEDICINE, SWITZERLAND, MDPI, 2025, 2077-0383
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Stát vydavatele
Švýcarsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Organizace
Lékařská fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
UT WoS
999
EID Scopus
999
Klíčová slova anglicky
gestational diabetes mellitus; amino acids; free fatty acids
Návaznosti
LX22NPO5104, projekt VaV. NW24-01-00285, projekt VaV.
Změněno: 18. 7. 2025 00:50, RNDr. Daniel Jakubík
Anotace
V originále
lt; 0.05, Spearman). Logistic regression model (using AAs, FFAs and BMI) identified higher citrulline and glutamate levels and lower tetradecenoic acid and choline as the best predictors for postpartum PGI. Some differences in AA levels were detected in women with macrosomic babies. Conclusions: Data support a possible link between GDM development and PGI after delivery and selected metabolite levels. The predictive potential of plasma FFAs and AAs levels on a diabetes risk in future life requires further validation.