J 2025

Some Levels of Plasma Free Fatty Acids and Amino Acids in the Second Trimester Are Linked to Gestational Diabetes and Are Predictive of Persisting Impaired Glucose Tolerance After Delivery

BARTÁKOVÁ, Vendula; Anna PLESKAČOVÁ; Lukáš PÁCAL; Monika SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ; Jindra SMUTNÁ et. al.

Základní údaje

Originální název

Some Levels of Plasma Free Fatty Acids and Amino Acids in the Second Trimester Are Linked to Gestational Diabetes and Are Predictive of Persisting Impaired Glucose Tolerance After Delivery

Autoři

BARTÁKOVÁ, Vendula; Anna PLESKAČOVÁ; Lukáš PÁCAL; Monika SKRUTKOVÁ LANGMAJEROVÁ; Jindra SMUTNÁ; Katarína CHALÁSOVÁ; Veronika ECLEROVÁ; Zdeněk GLATZ; Kateřina KAŇKOVÁ a Josef TOMANDL

Vydání

JOURNAL OF CLINICAL MEDICINE, SWITZERLAND, MDPI, 2025, 2077-0383

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Stát vydavatele

Švýcarsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Organizace

Lékařská fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář

UT WoS

999

EID Scopus

999

Klíčová slova anglicky

gestational diabetes mellitus; amino acids; free fatty acids

Návaznosti

LX22NPO5104, projekt VaV. NW24-01-00285, projekt VaV.
Změněno: 18. 7. 2025 00:50, RNDr. Daniel Jakubík

Anotace

V originále

lt; 0.05, Spearman). Logistic regression model (using AAs, FFAs and BMI) identified higher citrulline and glutamate levels and lower tetradecenoic acid and choline as the best predictors for postpartum PGI. Some differences in AA levels were detected in women with macrosomic babies. Conclusions: Data support a possible link between GDM development and PGI after delivery and selected metabolite levels. The predictive potential of plasma FFAs and AAs levels on a diabetes risk in future life requires further validation.

Přiložené soubory