LACA, Slavomír, Ivana SHÁNILOVÁ and Jiří TŮMA. Komenského koncept výchovy člověka (Comenius’ concept of education of man). Poradce - manažer, zvl. č. 2022; Komenského odkaz a vybrané problémy současného vzdělávání. Praha: Vydavatelství MJF Praha, 2022, vol. 2021, No 1, p. 22-28. ISSN 1803-5213.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Komenského koncept výchovy člověka
Name in Czech Komenského koncept výchovy člověka
Name (in English) Comenius’ concept of education of man
Authors LACA, Slavomír (703 Slovakia, belonging to the institution), Ivana SHÁNILOVÁ (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Jiří TŮMA.
Edition Poradce - manažer, zvl. č. 2022; Komenského odkaz a vybrané problémy současného vzdělávání, Praha, Vydavatelství MJF Praha, 2022, 1803-5213.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/46358978:_____/22:00000211
Organization Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repository
Keywords (in Czech) Výchova;Mravnost;Kázeň;Hodnoty výchovy
Keywords in English Upbringing;Morality;Discipline;Upbringing values
Tags Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Kateřina Lendrová, učo 1091. Changed: 29/3/2023 13:36.
Abstract
Komenského koncept výchovy člověka se hlavně opírá o mravnost a výchovnou kázeň. Mravné chování a jednání člověka by mělo být základem celé společnosti. Mravnost, úcta k bohu a morálním hodnotám by podle Komenského měly vést k míru a porozumění i mezi národy. Kázeň ve výchovném procesu je základem pro naučení se učební látky, její osvojení a použití v praxi. Výchovnou kázeň Komenský chápe v osobnostním i interaktivním smyslu. Žák i učitel by měli krotit svůj temperament, a ve vzájemné komunikaci by měla být výuka realizována na základě vzájemného respektu. Význam těchto dvou významných složek výchovného procesu je aktuální i ro dnešní společnost.
Abstract (in English)
The Comenius’s concept of upbringing of man is based mainly on morality and upbringing discipline. Moral conduct and behaviour of man should be the basis of the entire society. According to Comenius’ opinion, morality, the reverence of God and moral values should lead to 30 peace and understanding among nations. The discipline in the upbringing process is the basis for learning the subject matter, its acquisition and use in practise. Comenius understands upbringing discipline both in personality and interactive sense. Both the pupil and the teacher should tame their temperament and within mutual communication, teaching should be done on the basis of mutual respect. The significance of these two significant components of the upbringing process is current also for today’s society.
Print
Add to clipboard Displayed: 2/5/2024 07:09