STROUHAL, René. Digitální a mediální gramotnost v současném prostoru věznic (Digital and media literacy in contemporary prison space). In doc. PhDr. Zora Hudíková, PhD.; Mgr. et Bc. Lucia Škripcová, PhD.; Mgr. Nikola Kaňuková. QUO VADIS MASSMEDIA, QUO VADIS MARKETING. Trnava: Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2020, p. 257-270. ISBN 978-80-572-0053-6.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Digitální a mediální gramotnost v současném prostoru věznic
Name (in English) Digital and media literacy in contemporary prison space
Authors STROUHAL, René (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution).
Edition Trnava, QUO VADIS MASSMEDIA, QUO VADIS MARKETING, p. 257-270, 14 pp. 2020.
Publisher Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
WWW URL
RIV identification code RIV/46358978:_____/20:00000131
Organization Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repository
ISBN 978-80-572-0053-6
Keywords in English Education;Internet;Jail;Legislativ;Prison treatment programs
Changed by Changed by: Ing. Kateřina Lendrová, učo 1091. Changed: 25/5/2021 13:35.
Abstract
Užívání internetu patřící k sociálnímu životu se rovněž dotýká vězněných osob. Odborný výzkum akcentuje možnost internetové komunikace s blízkými a nové možnosti vzdělávání prostřednictvím internetu jako resocializační nástroj k snížení recidivy. Evropská vězeňská pravidla a některé národní legislativy berou v potaz spojitost se základními právy člověka, jiné státní systémy nebo jejich dílčí věznice to popírají. Některé věznice mají k dispozici i speciální internetové aplikace. Relace mezi přístupem k internetu vězni k míře věznění populace, respektive kriminalitě, je možno zhodnotit statistickými metodami a komparací, potažmo číselně a deskriptivně demonstrovat.
Abstract (in English)
The use of the Internet belonging to social life also affects prisoners. Professional research accentuates the possibility of internet communication with loved ones and new possibilities of education via the Internet as a re-socialization tool to reduce recurrence. European prison rules and some national legislation take into account the link with fundamental human rights, other state systems or their partial prisons deny it. Some prisons also have special Internet applications. The relation between the access of prisoners to the Internet and the rate of imprisonment of the population, respectively crime rate, can be evaluated by statistical methods and comparisons, or numerically and descriptively.
Print
Add to clipboard Displayed: 2/5/2024 00:42