KROH, Michael. Války bez výstřelu. In 75 let od konce 2. světové války. Od jistot bipolárního světa ke globálnímu chaosu. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského Praha. s. 205-230. ISBN 978-80-7452-150-8. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Války bez výstřelu
Název anglicky Shotless wars
Autoři KROH, Michael (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, 75 let od konce 2. světové války. Od jistot bipolárního světa ke globálnímu chaosu, od s. 205-230, 26 s. 2020.
Nakladatel Univerzita Jana Amose Komenského Praha
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50601 Political science
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW URL
Kód RIV RIV/46358978:_____/20:00000105
Organizace Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
ISBN 978-80-7452-150-8
Klíčová slova anglicky Shotless wars;cyber war;propaganda;misinformation
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Kateřina Lendrová, učo 1091. Změněno: 27. 4. 2021 15:49.
Anotace
Stať se zabývá problémy „válek bez výstřelu“, tj. nekooperativního, nepřátelského jednání v době míru. Hlavním cílem „šedé“ či „černé propagandy“, dezinformací, kybernetických útoků a ekonomických extrateritoriálních sankcí je násilné prosazování vlastních zájmů, snaha poškodit druhé (často včetně vlastních spojenců), oslabit jejich konkurenční pozici, donutit je k přijetí role podřízeného v hegemonickém uspořádání světa. Je projevem krize současného světového systému. Má bumerangový efekt na domácí politiku, protože prohlubuje společenské rozpory a vytváří podhoubí pro nepřátelské působení zvenčí. Jsou projevem „špatné globalizace“, která může vést k vytváření paralelních civilizačních okruhů, mezi nimiž panuje nepřátelství, podobně jako tomu bylo v době studené války. Tento vývoj se dá ještě odvrátit, ale aktéři světových událostí by museli zásadně změnit své chování.
Anotace anglicky
The article deals with the problems of "wars without a shot", ie noncooperative, hostile acts in peacetime. The main objectives of "gray" or "black propaganda", misinformation, cyber attacks and economic extraterritorial sanctions are to enforce their own interests, to harm others (often including their allies), to weaken their competitive position, to compel them to assume a sub-ordinate role in the hegemonic organization of the world. It is a manifestation of the crisis of the current world system. It has a boomerang effect on domestic politics as it deepens social contradictions and creates a spawn for hostile external action. They are a manifestation of "bad globalization", which can lead to the formation of parallel civilization circuits, which are hostile, as it was during the Cold War. This development can still be averted, but actors in world events would have to fundamentally change their behaviour.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 16. 4. 2024 06:05