BUBNÍKOVÁ, Hana. Užívání doplňků stravy u mladých sportovců. Diagnostika a poradenství v pomáhajících profesích. 2019, roč. 3, č. 1, s. 18-23. ISSN 2570-7612.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Užívání doplňků stravy u mladých sportovců
Název anglicky Use of dietary supplements of young athletes
Autoři BUBNÍKOVÁ, Hana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Diagnostika a poradenství v pomáhajících profesích, 2019, 2570-7612.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/46358978:_____/19:00000049
Organizace Univerzita Jana Amose Komenského Praha s.r.o. – Repozitář
Klíčová slova anglicky nutrition;sport;food supplement;sports youth
Změnil Změnila: Ing. Kateřina Lendrová, učo 1091. Změněno: 20. 4. 2020 14:46.
Anotace
Článek analyzuje studií, která popisuje užívání doplňků stravy u dětí a adolescentů ve věku 11 - 19 let. Koncepce práce byla vytvořena s autory, kteří se zaměřili na výskyt a druh užívání doplňků stravy u sportovní mládeže. Existují rozsáhlá spektra dokumentů, která popisují využití doplňků stravy ve sportu u mužů, žen, ale velmi málo existují studie, která se zajímá o děti a adolescenty. Podle této studie se v současné době nejvíce u mladých sportovců využívá vitamín C a minerální látky. Motivační prvek k užívání doplňků stravy u dětí je převážně prevence zdraví a léčba nemoci. Další motivační faktor používání doplňků ve sportu u obou pohlaví je zlepšení sportovního výkonu a zvýšení energie, s vyhlídkami co nejlepšího sportovního výkonu energetické nápoje. Doplňky volně přístupné pro mladé sportovce, jsou často využívané pro zlepšení sportovního výkonu, nebo k regeneraci Kreatin, BCCA, multivitaminy, vitamín C., proteinové tyčinky a proteiny, snadná dostupnost způsobila pravidelné užívání mladými sportovci. Jejich spotřeba narůstá i díky velké propagaci v médiích. Tato studie také poskytne základní informace o funkci a vedlejších účincích sportovních doplňků u mladých sportovců. Vzhledem k větším sportovním nárokům na děti v České republice, začali rodiče, trenéři, samotní sportovci řešit doplňky stravy ve sportu, a proto bych chtěla navázat na tuto studii a analyzovat užívání výživových doplňků u mládeže v České republice. Takto velká studie nebyla v České republice doposud vytvořena. Klíčová slova: výživa, sport, doplněk stravy, sportovní mládež.
Anotace anglicky
The paper analyzes a study that contains dietary supplementation in children and adolescents aged 11-19 years. The concept of work has been developed, focusing on the occurrence and type of use dietary supplements in sports youth. There are extensive spectrum of documents that the use of food supplements in sport for men, women, women and men who are interested in it children and adolescents. According to this study, most of the young athletes are currently at the most vitamin C and minerals. The motivational element for using supplementary food in children is Prevention Prevention Health and Disease Treatment. Another motivational factor in using sports supplements for all types and uses of energy, with the best prospects sports performance of energy drinks. Accessories freely accessible to young athletes are often used to improve sports performance, or to regenerate Creatine, BCCA, Multivitamins, Vitamin C., Protein Bars and Proteins; regular use by young athletes. Their consumption is growing thanks to the big and in media. This study contains basic information on function and side effects sports accessories for young athletes. Former in the Czech Republic, currently, with a focus on services, and therefore, requirements for ancillary services should be taken into account in the Czech Republic. This large study has not been in the Czech Republic yet.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 4. 5. 2024 08:39