PRIHONSKÁ, Jana a Jiří BŘEHOVSKÝ. Kombinatorika v primární škole (Rozvoj logicko-kombinačního myšlení žáků). 1. vyd. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2019, 72 s. ISBN 978-80-7494-447-5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kombinatorika v primární škole (Rozvoj logicko-kombinačního myšlení žáků)
Název česky Kombinatorika v primární škole
Název anglicky Combinatorics in Primary School
Autoři PRIHONSKÁ, Jana (203 Česká republika, garant, domácí) a Jiří BŘEHOVSKÝ (203 Česká republika).
Vydání 1. vyd. Liberec, 72 s. 2019.
Nakladatel Technická univerzita v Liberci
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Přehledové a vzdělávací texty
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizace Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická – Technická univerzita v Liberci – Repozitář
ISBN 978-80-7494-447-5
Klíčová slova česky logicko-kombinační myšlení; kombinatorický problém; aktivity; metody řešení
Klíčová slova anglicky logical-combinational thinking; combinatorial problem; activities; methods of solution
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Jana Prihonská, učo 747. Změněno: 27. 2. 2020 10:06.
Anotace
Monografie je plánovaným výstupem řešení projektu SGS FP TUL 21162 / 2017. Je zaměřena na rozvoj logicko-kombinačního myšlení žáků prvního stupně základní školy. Prezentuje výsledky získané na základě experimentálního a dotazníkového šetření s učiteli a žáky prvního stupně v kontextu s publikovanými výsledky zahraničních autorů. V první části jsou zařazeny výsledky analýzy vybraných učebnico-vých řad pro 1. stupeň, na základě níž byla provedena kategorizace kombinatorických problémů, popsány výsled-ky průzkumu, který zjišťoval míru úspěšnosti žáků primární školy při řešení základních typů kombinatorických úloh a využívaných metod k jejich řešení a informace o výsledku dotazníkového šetření zaměřeného na učitele pri-mární školy z hlediska jejich přístupu k zařazování a řešení kombinatorických úloh při výuce matematiky. V další části je uveden soubor aktivit a her, které byly experimentálně ověřeny ve školách a mohou být využity k rozvoji logicko-kombinačního myšlení žáků. Aktivity jsou voleny tak, aby byly využity jako propedeutika pro kombinatori-ku, resp. základní kombinatorické pojmy a metody řešení kombinatorických problémů a jsou doplněny metodic-kým komentářem k jejich realizaci včetně potřebných pomůcek. Součástí publikace je CD se zpracovanými pro-blémy v PowerPointu, aktivity pro interaktivní tabuli SMART Board a soubor pomůcek, které jsou potřebné pro realizaci uvedených aktivit.
Anotace anglicky
The monograph is the planned outcome of the SGS FP TUL 21162/2017 project. It is focused on the development of logical-combinational thinking of primary school pupils. It presents results obtained on the basis of experimental and questionnaire survey with teachers and first-degree pupils in the context of published results of foreign authors. The first part includes results of the analysis of selected textbook series for the 1st grade, on the basis of which the categorization of combinatorial problems was carried out, the results of a survey that measured the success rate of primary school pupils in solving basic types of combinatorial tasks and solution and information on the outcome of a questionnaire survey aimed at primary school teachers in terms of their approach to inclusion and solving combinatorial tasks in teaching mathematics. The next section presents a set of activities and games that have been experimentally verified in schools and can be used to develop students' logical-combinational thinking. Activities are chosen to be used as propaedeutics for combinatorics, resp. basic combinatorial concepts and methods of solving combinatorial problems and are supplemented by methodological commentary on their implementation, including the necessary tools. The publication includes a CD with the issues in PowerPoint, activities for the SMART Board interactive whiteboard and a set of tools that are needed for the implementation of these activities.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 26. 4. 2024 21:15