FABIÁN, Petr. Moderní sociální práce – výzva nebo riziko pro zdravotní péči i klienta. In doc.PhDr Elena Gažíková, PhD., Mgr. Magdaléna Horáková, PhD. Labor socialis. 1. vyd. Nitra: Univerzita Nitra. s. 39 - 47, 147 s. ISBN 978-80-558-1367-7. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Moderní sociální práce – výzva nebo riziko pro zdravotní péči i klienta
Název česky Moderní sociální práce – výzva nebo riziko pro zdravotní péči i klienta
Název anglicky Modern social work – challenge or risk for Helth care and klient
Autoři FABIÁN, Petr (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Nitra, Labor socialis, od s. 39 - 47, 147 s. 2018.
Nakladatel Univerzita Nitra
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50902 Social sciences, interdisciplinary
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/47813059:19510/18:A0000124
Organizace Fakulta veřejných politik v Opavě – Slezská univerzita v Opavě – Repozitář
ISBN 978-80-558-1367-7
Klíčová slova česky sociální kontrola; sociální podpora; zdravotní péče
Klíčová slova anglicky social control; cosial support; health care
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Bc. Nikol Maďová, učo 1144. Změněno: 25. 4. 2019 10:16.
Anotace
Příspěvek se zabývá historickými změnami v sociální práci, které jsou definovány v jejich paradigmatech. S těmito změnami je úzce spjat problém sociální podpory i kontroly, které následně nám pomáhají vidět klienta v celém jeho životním kontextu. Změny v paradigmatech sociální práce, mají jako vedlejší aspekt sbližování, až prolínání sociálních a zdravotních služeb. Zdravotní služby však zůstávají na svých dávných principech postavených na kontrole. V některých situacích je klient vnímán jen jako diagnóza. Moderní sociální práce je inspirací pro změny paradigmatu zdravotních služeb. Tato inspirace však s sebou přináší nutnost změn v přístupech pomoci, myšlení i dalšího rozvoje užšího prolínání sociálních a zdravotních služeb. Příspěvek se zabývá historickými změnami v sociální práci, které jsou definovány v jejich paradigmatech. S těmito změnami je úzce spjat problém sociální podpory i kontroly, které následně nám pomáhají vidět klienta v celém jeho životním kontextu. Změny v paradigmatech sociální práce, mají jako vedlejší aspekt sbližování, až prolínání sociálních a zdravotních služeb. Zdravotní služby však zůstávají na svých dávných principech postavených na kontrole. V některých situacích je klient vnímán jen jako diagnóza. Moderní sociální práce je inspirací pro změny paradigmatu zdravotních služeb. Tato inspirace však s sebou přináší nutnost změn v přístupech pomoci, myšlení i dalšího rozvoje užšího prolínání sociálních a zdravotních služeb.
Anotace anglicky
The articel is abouth historical change in socila work. The changies are description in its paragigmatis. The changes are conecting with socila control and social support on klient´s life. The chnges in social work bring neer social cares and health cares. The health care is only control system. Sometimes is siatutions, when the patient is only a diagnosis. The modern social work is inpirations for health care with its now approaches. The approaches are bringing change in health care. A goal is bring neer health care and social care.
Vytisknout
Přidat do schránky Zobrazeno: 29. 3. 2024 14:06