KORBELÁŘOVÁ, Irena. Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů. (Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:). Online. In Nowosielska-Sobel, Joanna, Strauchold, Grzegorz, Nowakowski, Rafał. Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości. 1st ed. Kraków: Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018. p. 189-205. ISBN 978-83-65892-09-6. [citováno 2024-04-24]
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Name in Czech Bramborové knedlíky jako element kulturního transferu českých zemí a příhraničních regionů.
Name (in English) Potato dumplings as an element of cultural transfer of the Czech Lands and the border regions. Informace o výsledku:
Authors KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition 1. vyd. Kraków, Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości, p. 189-205, 17 pp. 2018.
Publisher Instytut Historyczny Uniwersytetu Wrocławskiego
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 60101 History
Country of publisher Poland
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form printed version "print"
RIV identification code RIV/47813059:19240/18:A0000228
Organization Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository
ISBN 978-83-65892-09-6
Keywords (in Czech) Kulturní dějiny; Evropa; 19. století; stravování; gastronomie; brambory
Keywords in English Cultural history; Europe; 19th century; eating habits; gastronomy; potatoes
Tags SGS112015
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Zuzana Bergrová, učo 1436. Changed: 9/4/2019 12:13.
Abstract
Příspěvek nabízí mikrosondu z oblasti dějin brambor a bramborových pokrmů; představuje bramborový knedlík jako fenomén středoevropské gastronomie a kulinární kultury, připomíná jeho počátky a roli kuchařských knih při jeho transferu a ukotvení v jídelníčku středních vrstev.
Abstract (in English)
The paper offers a microprobe in the area of the history of potatoes and potato dishes; it presents a potato dumpling as a phenomenon of the Central European gastronomy and culinary culture, it reminds of its beginnings and the role of cookbooks in its transfer and anchoring in the diet of the middle classes.
Print
Add to clipboard Displayed: 24/4/2024 05:14