C
2018
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, Irena
Basic information
Original name
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name in Czech
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
Name (in English)
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
Edition
1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
Publisher
Slezská univerzita v Opavě
Other information
Type of outcome
Chapter(s) of a specialized book
Field of Study
60101 History
Country of publisher
Czech Republic
Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
Publication form
printed version "print"
RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000224
Organization
Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository
Keywords (in Czech)
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
Keywords in English
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
Tags
International impact, Reviewed
V originále
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
In English
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.
Displayed: 4/7/2025 14:40