Přehled o publikaci
	
		
		
		2018
			
	    
	
	
    Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
KORBELÁŘOVÁ, IrenaBasic information
Original name
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
	Name in Czech
Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století.
	Name (in English)
Festive dining of the Silesian Piasts and Poděbrads in the 16th and 17th centuries.
		Authors
KORBELÁŘOVÁ, Irena (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution)
			Edition
 1. vyd. Opava, Slavnostní stolování slezských Piastovců a Poděbradů v 16. a 17. století. p. 143-163, 21 pp. Svatby, oddavky, veselí. Příspěvky k tématu. 2018
			Publisher
Slezská univerzita v Opavě
		Other information
Language
Czech
		Type of outcome
Chapter(s) of a specialized book
		Field of Study
60101 History
		Country of publisher
Czech Republic
		Confidentiality degree
is not subject to a state or trade secret
		Publication form
printed version "print"
		RIV identification code
RIV/47813059:19240/18:A0000224
		Organization
Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository
			ISBN
978-80-7510-286-7
		Keywords (in Czech)
Slezsko; raný novověk; kulinární kultura; festivity
		Keywords in English
Silesia; early Modern period; culinary culture; festivities
		Tags
Tags
International impact, Reviewed
		
				
				Changed: 9/4/2019 12:08, Zuzana Bergrová
				
		In the original language
Kapitola charakterizuje stravování a stolování jako součást dvorské kultury s akcentem na přechodové rituály, zvláště svatby, a to na příkladu vévodského prostředí spojeného s příslušníky rodu Piastovců a Poděbradů.
				In English
The chapter characterises eating habits and dining as a part of court culture with emphasis on transition rituals, especially weddings, namely on the example of the ducal environment associated with the members of the Piast and Poděbrad families.