Informační systém Repo
HOSÁKOVÁ, Jiřina, Zuzana HLUBKOVÁ a Pavlína VAVŘAČOVÁ. Syndrom vyhoření u sester v klinické praxi. In XXIV. KRÁLOVÉHRADECKÉ OŠETŘOVATELSKÉ DNY. 1. vyd. Hradec Králové: HANZO Production. s. 45-47. ISBN 978-80-906205-9-9. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Syndrom vyhoření u sester v klinické praxi.
Autoři HOSÁKOVÁ, Jiřina, Zuzana HLUBKOVÁ a Pavlína VAVŘAČOVÁ.
Vydání 1. vyd. Hradec Králové, XXIV. KRÁLOVÉHRADECKÉ OŠETŘOVATELSKÉ DNY, od s. 45-47, 3 s. 2018.
Nakladatel HANZO Production
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 30307 Nursing
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW https://www.fnhk.cz/fs2262/sbornik-s-programem.pdf
Organizace Fakulta veřejných politik v Opavě – Slezská univerzita v Opavě – Repozitář
ISBN 978-80-906205-9-9
Klíčová slova česky sestra psychická zátěž přetížen, ošetřování
Klíčová slova anglicky nurse mental burden overstrain nursing care
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Jiřina Hosáková, učo 2085. Změněno: 12. 12. 2018 14:31.
Anotace
Z hlediska množství a intenzity zátěžových faktorů patří povolání sestry mezi jedno z nejnáročnějších. Díky své profesi jsou sestry vystavovány dvěma kategoriím zátěžových faktorů. První kategorie je tvořena zátěží fyzickou, chemickou a fyzikální. Zde jsou zařazeny jevy jako zatížení při manipulaci s pacientem, stání v nepřirozených polohách při provádění výkonů u pacienta, časté přecházení na ošetřovací jednotce, vystavení nepříjemným podnětům (např. kontakt s exkrementy nebo zápach z otevřených ran), narušení spánkového cyklu při práci ve směnném provozu, nedostatek času na dostatečný a pravidelný příjem jídla a tekutin, ale i kontakt s různými chemikáliemi, hluk nebo nevhodné pracovní podmínky.
Anotace anglicky
In terms of the amount and severity of stress factors, the nursing profession is one of the most demanding. Thanks to their profession, nurses are exposed to two categories of stress factors. The first category consists of physical, chemical and physical burden. Here are the phenomena such as the handling of the patient, standing in unnatural positions while performing the patient's performance, frequent passage to the treatment unit, exposure to unpleasant stimuli (eg contact with excrements or odor from open wounds), disturbance of the sleep cycle during shift work, lack of time for adequate and regular intake of food and fluids, but also contact with different chemicals, noise or inappropriate working conditions.
Zobrazeno: 18. 4. 2024 03:00