VANÍČEK, Jiří and Anna ŠENKOVÁ. Porovnání názorů obyvatel Česka a Slovenska na gastroturismus a na gastronomii při dovolené. (Comparison of opinions the population of the Czech and Slovak Republic on gastroturism and holiday´s gastronomy.). Studia turistica. Jihlava: Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2017, 2/2017, No 8, p. 36-47. ISSN 1804-252X.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name Porovnání názorů obyvatel Česka a Slovenska na gastroturismus a na gastronomii při dovolené.
Name in Czech Porovnání názorů obyvatel Česka a Slovenska na gastroturismus a na gastronomii při dovolené.
Name (in English) Comparison of opinions the population of the Czech and Slovak Republic on gastroturism and holiday´s gastronomy.
Authors VANÍČEK, Jiří (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution) and Anna ŠENKOVÁ (703 Slovakia).
Edition Studia turistica, Jihlava, Vysoká škola polytechnická Jihlava, 2017, 1804-252X.
Other information
Original language Czech
Type of outcome Article in a journal
Field of Study 50901 Other social sciences
Country of publisher Czech Republic
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
RIV identification code RIV/47813059:19240/17:A0000181
Organization Filozoficko-přírodovědecká fakulta – Slezská univerzita v Opavě – Repository
Keywords (in Czech) stravovací návyky; dovolená; výlet; národní nápoje a jídla; výzkumný projekt
Keywords in English eating habits; holiday; trip; national drinks and meals; research project
Tags ULGAT
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Ing. Petr Janík, učo 1430. Changed: 2/4/2018 09:42.
Abstract
Článek shrnuje výsledky výzkumu stravovacích zvyklostí českých a slovenských občanů při jejich stravování mimo domov ve veřejných stravovacích zařízeních a to v místě bydliště, při krátkodobých výletech i při dovolené. Výsledky jsou dostatečně reprezentativní, protože v každé zemi bylo osloveno nejméně 1 600 respondentů, kteří byli osloveni při jejich návštěvě veřejných stravovacích zařízení. Obecně se dá říci, že názory obou skupin respondentů se výrazně neliší s výjimkou jejich názorů na jejich typicky národní jídla a nápoje. Výsledky jsou součástí rozsáhlého česko-slovenského projektu týkajícího se gastroturismu prováděného na Slezské univerzitě v Opavě a Prešovské univerzitě v Prešově.
Abstract (in English)
The article summarizes the results of the research of the eating habits of Czech and Slovak citizens in their meals outside the home in public catering facilities in the place of residence, short trips and holidays. The results are sufficiently representative, as at least 1,600 respondents were addressed in each country during their visit public catering facilities. Generally speaking, the opinions of both groups of respondents do not differ significantly except for their views on their typical national food and beverages. The results are part of a large-scale Czech-Slovak project on gastrotourism at the Silesian University in Opava and Prešov University in Prešov.
Print
Add to clipboard Displayed: 19/5/2024 19:09