D
		
		2017
			
	    
ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ
	    HOSÁKOVÁ, Jiřina; Zuzana HLUBKOVÁ and Martina VÁCLAVSKÁ
	
	
	
	    
	
     
 
	
	Basic information
	
		Original name
		ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ
	 
	
		Name in Czech
		ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ
	 
		
			Name (in English)
			ANALYSIS OF EATING HABITS OF NURSING STUDENTS
		 
				Authors
				HOSÁKOVÁ, Jiřina (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution); Zuzana HLUBKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Martina VÁCLAVSKÁ (203 Czech Republic)
			 
			
				Edition
				 2017. vyd. Nitra, SESTRY: HLAS V POPREDÍ, DOSAHOVANIE CIEĽOV UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA, p. 19-23, 5 pp. 2017
			 
		
		
			Publisher
			Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
		 
Other information
		
	
		
			Type of outcome
			Proceedings paper
		 
	
		
			Field of Study
			30307 Nursing
		 
	
		
			Country of publisher
			Slovakia
		 
	
		
			Confidentiality degree
			is not subject to a state or trade secret
		 
	
		
			Publication form
			electronic version available online
		 
		
			RIV identification code
			RIV/47813059:19510/17:A0000029
		 
	
			
				Organization
				Fakulta veřejných politik v Opavě – Slezská univerzita v Opavě – Repository
			 
		
		
	
		
			Keywords (in Czech)
			strava; složení; životní styl; student; ošetřovatelství
		 
		
			Keywords in English
			nutriment; composition; lifestyle; student; nursing
		 
			Tags
			International impact, Reviewed
		 
			
			
				
					In the original language
					Cíl: Cílem studie bylo zmapovat a analyzovat stravovací návyky vysokoškolských studentů programu ošetřovatelství. Metodika: Kvantitativní šetření bylo provedeno u 100 studentů bakalářkého studijního programu ošetřovatelství ve věkovém rozmezí od 19 do 24 let, z toho 94 bylo žen a 4 mužů. Pro vlastní sběr dat byl vytvořen anonymní dotazník vlastní konstrukce. Výsledky: Analýza získaný dat ukázala, že 36% respondentů se stravuje 3x denně a 22% 4x denně, 24% oslovených se stravuje pouze 1x denně. Teplé jídlo konzumuje denně 70% respondnetů. Pouze 30% studentů denně konzumuje ovoce a 20% zeleninu. Negativním bylo zjištění, že 48% oslovených vůbec nekonzumuje ryby. Naopak pozitivním bylo dodržování doporučeného pitného režimu, kdy 77% oslovených denně vypije tekutiny - v množství 1,5 – 3 litry. Závěr: I když studenti ošetřovatelství získají v rámci studia široké spektrum znalostí o zdravém životním stylu a rizicích souvisejících s jeho porušováním, sami dodržují pouze některá z doporučovaných opatření. Poměrně vysoké procentuální zastoupení prokázalo dodržování pitného režimu, problematickým je ale složení stravy oslovených respondentů.
				 
				
					In English
					Objective: The aim of the study was to describe and analyze eating habits of university students in the nursing program. Methodology: A quantitative survey was carried out in 100 students of the bachelor study program in nursing in the age range from 19 to 24 years, of which 94 were women and 4 men. We created an anonymous questionnaire for the data collection. Results: The analysis of the data showed that 36 % of respondents eat three times a day and 22 % 4 times a day, but 24 % of the respondents eat only once a day. Seventy percent of the respondents food consume warm food on every day. Also, only 30 % of students consume fruits and 20 % consume vegetables on a daily basis. A negative finding was that 48 % of the respondents do not consume fish at all. On the other hand, a positive finding concerned drinking regimen, where 77 % of respondents drink liquids in the amount of 1.5-3 liters per day. Conclusion: While nursing students have sufficient knowledge of healthy lifestyle and the risks associated with their violations, they only follow some of the recommended measures. Relatively high percentages have shown compliance with the drinking regime, but the composition of the diet of respondents is problematic.
				  
				Displayed: 4/11/2025 12:39