D 2017

ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ

HOSÁKOVÁ, Jiřina; Zuzana HLUBKOVÁ and Martina VÁCLAVSKÁ

Basic information

Original name

ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ

Name in Czech

ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ

Name (in English)

ANALYSIS OF EATING HABITS OF NURSING STUDENTS

Authors

HOSÁKOVÁ, Jiřina (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution); Zuzana HLUBKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Martina VÁCLAVSKÁ (203 Czech Republic)

Edition

2017. vyd. Nitra, SESTRY: HLAS V POPREDÍ, DOSAHOVANIE CIEĽOV UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA, p. 19-23, 5 pp. 2017

Publisher

Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre

Other information

Language

Czech

Type of outcome

Proceedings paper

Field of Study

30307 Nursing

Country of publisher

Slovakia

Confidentiality degree

is not subject to a state or trade secret

Publication form

electronic version available online

RIV identification code

RIV/47813059:19510/17:A0000029

Organization

Fakulta veřejných politik v Opavě – Slezská univerzita v Opavě – Repository

ISBN

978-80-558-1180-2

Keywords (in Czech)

strava; složení; životní styl; student; ošetřovatelství

Keywords in English

nutriment; composition; lifestyle; student; nursing

Tags

International impact, Reviewed
Changed: 5/4/2018 14:13, Zuzana Hlubková

Abstract

V originále

Cíl: Cílem studie bylo zmapovat a analyzovat stravovací návyky vysokoškolských studentů programu ošetřovatelství. Metodika: Kvantitativní šetření bylo provedeno u 100 studentů bakalářkého studijního programu ošetřovatelství ve věkovém rozmezí od 19 do 24 let, z toho 94 bylo žen a 4 mužů. Pro vlastní sběr dat byl vytvořen anonymní dotazník vlastní konstrukce. Výsledky: Analýza získaný dat ukázala, že 36% respondentů se stravuje 3x denně a 22% 4x denně, 24% oslovených se stravuje pouze 1x denně. Teplé jídlo konzumuje denně 70% respondnetů. Pouze 30% studentů denně konzumuje ovoce a 20% zeleninu. Negativním bylo zjištění, že 48% oslovených vůbec nekonzumuje ryby. Naopak pozitivním bylo dodržování doporučeného pitného režimu, kdy 77% oslovených denně vypije tekutiny - v množství 1,5 – 3 litry. Závěr: I když studenti ošetřovatelství získají v rámci studia široké spektrum znalostí o zdravém životním stylu a rizicích souvisejících s jeho porušováním, sami dodržují pouze některá z doporučovaných opatření. Poměrně vysoké procentuální zastoupení prokázalo dodržování pitného režimu, problematickým je ale složení stravy oslovených respondentů.

In English

Objective: The aim of the study was to describe and analyze eating habits of university students in the nursing program. Methodology: A quantitative survey was carried out in 100 students of the bachelor study program in nursing in the age range from 19 to 24 years, of which 94 were women and 4 men. We created an anonymous questionnaire for the data collection. Results: The analysis of the data showed that 36 % of respondents eat three times a day and 22 % 4 times a day, but 24 % of the respondents eat only once a day. Seventy percent of the respondents food consume warm food on every day. Also, only 30 % of students consume fruits and 20 % consume vegetables on a daily basis. A negative finding was that 48 % of the respondents do not consume fish at all. On the other hand, a positive finding concerned drinking regimen, where 77 % of respondents drink liquids in the amount of 1.5-3 liters per day. Conclusion: While nursing students have sufficient knowledge of healthy lifestyle and the risks associated with their violations, they only follow some of the recommended measures. Relatively high percentages have shown compliance with the drinking regime, but the composition of the diet of respondents is problematic.