HOSÁKOVÁ, Jiřina, Zuzana HLUBKOVÁ and Martina VÁCLAVSKÁ. ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ (ANALYSIS OF EATING HABITS OF NURSING STUDENTS). Online. In Zuzana Spáčilová. SESTRY: HLAS V POPREDÍ, DOSAHOVANIE CIEĽOV UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA. 2017th ed. Nitra: Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre, 2017, p. 19-23. ISBN 978-80-558-1180-2.
Other formats:   BibTeX LaTeX RIS
Basic information
Original name ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ
Name in Czech ANALÝZA STRAVOVACÍCH NÁVYKŮ STUDENTŮ OŠETŘOVATELSTVÍ
Name (in English) ANALYSIS OF EATING HABITS OF NURSING STUDENTS
Authors HOSÁKOVÁ, Jiřina (203 Czech Republic, guarantor, belonging to the institution), Zuzana HLUBKOVÁ (203 Czech Republic, belonging to the institution) and Martina VÁCLAVSKÁ (203 Czech Republic).
Edition 2017. vyd. Nitra, SESTRY: HLAS V POPREDÍ, DOSAHOVANIE CIEĽOV UDRŽATEĽNÉHO ROZVOJA, p. 19-23, 5 pp. 2017.
Publisher Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre
Other information
Original language Czech
Type of outcome Proceedings paper
Field of Study 30307 Nursing
Country of publisher Slovakia
Confidentiality degree is not subject to a state or trade secret
Publication form electronic version available online
RIV identification code RIV/47813059:19510/17:A0000029
Organization Fakulta veřejných politik v Opavě – Slezská univerzita v Opavě – Repository
ISBN 978-80-558-1180-2
Keywords (in Czech) strava; složení; životní styl; student; ošetřovatelství
Keywords in English nutriment; composition; lifestyle; student; nursing
Tags International impact, Reviewed
Changed by Changed by: Zuzana Hlubková, učo 2080. Changed: 5/4/2018 14:13.
Abstract
Cíl: Cílem studie bylo zmapovat a analyzovat stravovací návyky vysokoškolských studentů programu ošetřovatelství. Metodika: Kvantitativní šetření bylo provedeno u 100 studentů bakalářkého studijního programu ošetřovatelství ve věkovém rozmezí od 19 do 24 let, z toho 94 bylo žen a 4 mužů. Pro vlastní sběr dat byl vytvořen anonymní dotazník vlastní konstrukce. Výsledky: Analýza získaný dat ukázala, že 36% respondentů se stravuje 3x denně a 22% 4x denně, 24% oslovených se stravuje pouze 1x denně. Teplé jídlo konzumuje denně 70% respondnetů. Pouze 30% studentů denně konzumuje ovoce a 20% zeleninu. Negativním bylo zjištění, že 48% oslovených vůbec nekonzumuje ryby. Naopak pozitivním bylo dodržování doporučeného pitného režimu, kdy 77% oslovených denně vypije tekutiny - v množství 1,5 – 3 litry. Závěr: I když studenti ošetřovatelství získají v rámci studia široké spektrum znalostí o zdravém životním stylu a rizicích souvisejících s jeho porušováním, sami dodržují pouze některá z doporučovaných opatření. Poměrně vysoké procentuální zastoupení prokázalo dodržování pitného režimu, problematickým je ale složení stravy oslovených respondentů.
Abstract (in English)
Objective: The aim of the study was to describe and analyze eating habits of university students in the nursing program. Methodology: A quantitative survey was carried out in 100 students of the bachelor study program in nursing in the age range from 19 to 24 years, of which 94 were women and 4 men. We created an anonymous questionnaire for the data collection. Results: The analysis of the data showed that 36 % of respondents eat three times a day and 22 % 4 times a day, but 24 % of the respondents eat only once a day. Seventy percent of the respondents food consume warm food on every day. Also, only 30 % of students consume fruits and 20 % consume vegetables on a daily basis. A negative finding was that 48 % of the respondents do not consume fish at all. On the other hand, a positive finding concerned drinking regimen, where 77 % of respondents drink liquids in the amount of 1.5-3 liters per day. Conclusion: While nursing students have sufficient knowledge of healthy lifestyle and the risks associated with their violations, they only follow some of the recommended measures. Relatively high percentages have shown compliance with the drinking regime, but the composition of the diet of respondents is problematic.
Print
Add to clipboard Displayed: 26/4/2024 15:23