J 2016

The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

LORENCOVÁ, Alena; Jiří LAMKA; Nikol RESLOVÁ; Lucie ŠKORPÍKOVÁ; Michal SLANÝ et. al.

Základní údaje

Originální název

The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers

Autoři

LORENCOVÁ, Alena; Jiří LAMKA; Nikol RESLOVÁ; Lucie ŠKORPÍKOVÁ a Michal SLANÝ

Vydání

Maso International, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2016, 1805-5281

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

Zoologie

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14310/16:00097332

Organizace

Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář

Klíčová slova anglicky

Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis

Návaznosti

MUNI/A/1362/2016, interní kód Repo.
Změněno: 4. 9. 2020 09:49, RNDr. Daniel Jakubík

Anotace

V originále

Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.

Přiložené soubory