Přehled o publikaci
2016
The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers
LORENCOVÁ, Alena; Jiří LAMKA; Nikol RESLOVÁ; Lucie ŠKORPÍKOVÁ; Michal SLANÝ et. al.Základní údaje
Originální název
The meat of goat kids and lambs as a possible source of Toxoplasma gondii for consumers
Autoři
LORENCOVÁ, Alena; Jiří LAMKA; Nikol RESLOVÁ; Lucie ŠKORPÍKOVÁ a Michal SLANÝ
Vydání
Maso International, Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, 2016, 1805-5281
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
Zoologie
Stát vydavatele
Česká republika
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Kód RIV
RIV/00216224:14310/16:00097332
Organizace
Přírodovědecká fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
Klíčová slova anglicky
Lamb and kid meat; qPCR; serology; Toxoplasma gondii; zoonosis
Návaznosti
MUNI/A/1362/2016, interní kód Repo.
Změněno: 4. 9. 2020 09:49, RNDr. Daniel Jakubík
Anotace
V originále
Toxoplasmosis is a worldwide zoonosis and the consumption of undercooked meat is a major risk factor for human infection. Antibodies to Toxoplasma gondii were found in 28.2% (11/39) and 27.8% (5/18) of home-slaughtered goat kids (n = 39) and lambs (n = 18) from four farms in the Czech Republic. The DNA of the parasite was detected in the tissues (diaphragm and/or lung) of 10.3% (4/39) of kids and 16.7% (3/18) of lambs. Although the consumption of kid and lamb meat is low in the Czech Republic, its consumption may become a source of Toxoplasma infection in humans.