Informační systém Repo
NEJEZCHLEB, Kamil, Zuzana HAJNÁ a Josef BEJČEK. Ekonomické metody v soutěžním právu. 1. vyd. Brno: Masarykova Univerzita v Brně. 299 s. 504. ISBN 978-80-210-7701-0. 2014.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ekonomické metody v soutěžním právu
Název česky Ekonomické metody v soutěžním právu
Název anglicky Economics methods in competition law
Autoři NEJEZCHLEB, Kamil (203 Česká republika, domácí), Zuzana HAJNÁ (203 Česká republika, domácí) a Josef BEJČEK (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, 299 s. 504, 2014.
Nakladatel Masarykova Univerzita v Brně
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor Právní vědy
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14220/14:00079481
Organizace Právnická fakulta – Masarykova univerzita – Repozitář
ISBN 978-80-210-7701-0
Klíčová slova česky Ekonomické metody; Soutěžní právo; více ekonomický přístup; tržní síla; relevantní trh; zneužití dominantního postavení; fúze; zakázané dohody; SSNIP test; ÚOHS; Evorpská Komise; Cenové testy; Elasticita; kritická ztráta; tržní podíl;
Klíčová slova anglicky Economic methods; Competition law; more economic approach; market power; relevant market; abuse of dominant position; merger; anticompetittive agreements; SSNIP test; ÚOHS; European Commission; Price tests; Elasticity; critical loss; market share;
Návaznosti MUNI/A/0956/2013, interní kód Repo.
Změnil Změnil: RNDr. Daniel Jakubík, učo 139797. Změněno: 2. 9. 2020 01:33.
Anotace
Kniha shrnuje a vysvětluje základních analytické ekonomické metody a specifické testy, s jejichž pomocí soutěžní úřady hodnotí především úroveň (intenzitu) a nebezpečí či možná omezení hospodářské soutěže na trhu jako podklad pro svoje rozhodnutí. Obsahuje průřezový a částečně kritický pohled na podstatu jednotlivých metod a testů a dále na jejich výhody a rizika, a to v komparativní konfrontaci s jejich použitím v aplikační praxi v ČR, EU a v USA. Je zaměřena především na analýzu vývoje a význam ekonomických metod a testů v jednotlivých stěžejních oblastech soutěžního práva, s tím, že akcent je činěn na popis a hodnocení ekonomických metod a testů samotných, a to především v kontextu k jejich praktickému použití v soutěžních případech.
Anotace anglicky
The Book summarizes and explains basic analytic economic methods and specific tests used by competition authorities to assess level (intensity) and dangers or restrictions of competition in the market as evidence for their decisions. It contains critical overview of various methods and tests basic presumptions and also of their advantages and risks in confrontation with practical use in the ČR, EU and USA. The book is focused foremost on analysis of development and importance of various economic methods and tests used in main different areas of competition law. Emphasis is on description of economic methods and tests themselves and their practical use in competition cases.
Zobrazeno: 28. 3. 2024 19:27